Als een kind naar het kindcentrum O3 gaat is het belangrijk dat het gezond eet en voldoende beweegt. Onder gezonde voeding wordt variatie en regelmaat verstaan. Dit houdt in dat veel verschillende dingen op vaste momenten wordt gegeten.
Bewegen betekent plezier en is goed voor de lichamelijke, verstandelijke, sociale én emotionele ontwikkeling van het kind. Een kind wordt er sterker, gezonder en handiger van.
Voldoende beweging helpt een kind een gezond gewicht te houden. Daarnaast maakt een kind dat regelmatig met andere kinderen speelt makkelijk vriendjes. Door mee te doen met beweegspelletjes legt een kind contact met leeftijdsgenootjes. Ze leren samen spelen, ruzie maken en tegenstellingen verwerken.
Per dag heeft een kind minimaal 1 uur beweging nodig. Dat hoeft niet per se sport te zijn: ook lopen, fietsen, stoeien, klimmen, voetballen en skeeleren is beweging. Naast de gewone dagelijkse lichaamsbeweging is het goed als het kind 2 keer per week intensief beweegt. Dat wil zeggen: dat hij er flink moe van wordt.
Met de fiets of lopend naar school is makkelijk in het dagelijkse leven in te passen valt onder beweging. Een kind is van nature actief. Buiten spelen na school heeft de voorkeur boven het televisie kijken en computeren. Bewezen is dat meer televisiekijken samen gaat met minder beweging, meer en vetrijker eten, meer snacks en soms minder groente en fruit. Daar komt bij dat televisiekijken via de reclame invloed heeft op wat en hoe kinderen eten.
Op alle schooldagen zien we graag dat de kinderen een portie groente of fruit mee naar school krijgen. Die eten ze met elkaar in de klas op tijdens de fruitmomenten in de ochtend en middag. Dat kan een appel, peer, banaan, mandarijn of kiwi zijn, een schaaltje aardbeien of druiven. Een handvol cherrytomaatjes of een stuk komkommer, wortel of paprika kan natuurlijk ook. Variatie is leuk en lekker, maar ook goed voor de smaakontwikkeling van uw kind. Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezond leren eten, zodat ze – nu en later – een gezond leven kunnen leiden. Het gezamenlijk in de klas ‘gruiten’ is een effectieve, gezellige en leuke manier om ze daarbij te helpen. We willen u vriendelijk verzoeken om de porties fruit en/of groente zoveel mogelijk 'hapklaar' mee te geven, zodat uw kind het zelfstandig kan opeten. Dat bespaart veel onderwijstijd.
Met water geeft u uw kind het beste! U kent het wel, uw kind heeft dorst. Wat krijgt uw kind dan? Als het aan uw zoon of dochter ligt is dat Taksi, cola of zelfs een blikje energiedrank. Het is gebleken dat kinderen van de basisschool ongeveer 6 zoete dranken op een dag drinken, zoals gezoete thee, wicky, sap of frisdrank. Dat betekent dat ze 25 suikerklontjes binnenkrijgen op een dag, alleen al door drankjes! Door te veel suiker raakt het lichaam uit balans. Kinderen hebben minder eetlust, zijn heel druk, krijgen gaatjes en worden te dik. Niet zo gezond dus! Bovendien gaat het ten koste van hun concentratie en prestatie op school en bij de gym/sport. De GGD adviseert om kinderen twee keer per dag een glas water te laten drinken in plaats van een zoete drank. Onze school kent een waterbeleid. Alle drinkmomenten op school zijn vervangen door een watermoment. Op ons plein staat een watertappunt.
Jarig zijn is een feest en dat vieren we graag. Op de verjaardag mag het kind uitdelen aan klasgenootjes en de klassen rondgaan om de juffen en meesters te trakteren. Ook bij deze feestelijke gelegenheid willen we de gezondheid van de kinderen voorop stellen. Daarom vragen we u met klem om te kiezen voor gezonde traktaties. U kunt voorbeelden van gezonde traktaties vinden op www.voedingcentrum.nl of www.gezondtrakteren.nl .
Snoepen zien we niet graag op school (en de tandarts helemaal niet). Daarom hebben we de volgende afspraken:
Let op: fruit tussendoortjes 's morgens en 's middags graag voorgesneden en in partjes, goed verpakt meegeven zodat uw kind het zelfstandig kan opeten
Kindcentrum O3
Zaanstraat 25
2515 TM Den Haag
070 82 00 182 en 070 820 01 83