Op Kindcentrum O3 is onze logopediste Soumaya Aaboubout dagelijks aanwezig. Onze behandelaars op het gebied van kinder- en jeugdpsychologie werken vanuit de praktijklocatie aan de Boomsluiterskade dichtbij het Kindcentrum. Daar vinden de intakes plaats, behandelingen kunnen op school plaatsvinden.
Logopedie voor taal- en spraakproblematiek bij kinderen
De logopedist behandelt communicatiestoornissen die veroorzaakt worden door stem-, spraak-, taal-, slik- en gehoorproblemen. Als een kind moeite heeft met taalontwikkeling, uitspraak, luisteren, onthouden van verhalen/zinnen/woorden of (netjes) eten en drinken, kan een logopedist helpen.
Taalproblemen bij kinderen bestaan vaak uit een verlate of vertraagde taalontwikkeling. Dit kan verschillende oorzaken hebben die zich voordoen op het gebied van het gehoor of de algehele ontwikkeling. Een verlate of vertraagde taalontwikkeling kenmerkt zich door:
- Niet goed begrijpen van de taal
- Kleine woordenschat
- Verkeerde vervoeging van woorden: "ik heb gedrinkt"
- Maken van korte zinnen
- Niet goed kunnen onderscheiden en uitspreken van klanken
Tot de leeftijd van zes jaar maken kinderen een taalgevoelige periode door, vroegtijdige signalering en passende behandeling zijn dan van cruciaal belang. Ook de rol van ouders is hierin belangrijk. Door thuis regelmatig gedurende korte momenten het meegegeven huiswerk te oefenen, gaan kinderen sneller vooruit.
Hoe werkt het?
Uniek heeft een contract met bijna alle zorgverzekeraars. Hoewel de toegang tot logopedie vrij toegankelijk is, kan een verwijzing nodig zijn.
De aanmelding kan gestuurd worden naar onze planning:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , bellen kan ook: 085-877 22 32
Tijdens de eerste afspraak wordt met ouders besproken wat de invloed van de stoornis kan zijn op het dagelijks leven. De logopedist doet vervolgens uitgebreid onderzoek, maakt een behandelplan en bespreekt dit met ouders. Daarnaast coacht en begeleidt de logopedist ouders of gezinsleden om hen bij de behandeling te betrekken en te informeren over de meegegeven oefeningen voor thuis. De behandeling duurt 25 minuten, ouders zijn hier in principe altijd bij aanwezig en geven toestemming voor overleg tussen de logopedist en het kindcentrum.