Playground van de Toekomst

De opening van de (Eerste) Playground van de Toekomst in 2014 is een mijlpaal voor de wijk en het Buurt en kindcentrum O3. De bewoners hebben hierbij een grote rol gespeeld en samengewerkt met gemeente Den Haag, woningcorporatie Haag Wonen, Brede buurtschool Rivierenbuurt Plus O3, wijkorganisaties, sportverenigingen en de Krajicek Foundation. 

Into the Wild

Het nieuwe speelterrein en ontmoetingsplek in de Rivierenbuurt heet 'Into the Wild' en is ontworpen met speciale aandacht voor de natuur. Architectenbureau DMAU en OpenFabric, de winnaars van de ontwerpwedstrijd van de Krajicek Foundation met het ontwerp 'Into the Wild', hebben het gebied ingedeeld met wildernis in de binnenste ruimte en een urban buitenrand voor sport en spel.

800 playground voetballen voetbalveldje

Buurt en schoolplein

Een buurtplein en schoolplein in Den Haag combineert een wild natuurlandschap met urban sports en skaten. Grevelingenveld lokaal bekend als Deltaplantsoen is een buurtplein in de Rivierenbuurt van Den Haag. Het ontwerp van de ruimte van 8.100m2 sluit nauw aan bij de ontwikkeling van een nieuwe buurtschool O3 die uitkijkt op het plein.

Het speeltuinconcept brengt drie verschillende soorten spel samen in één ensemble; het interieur is een wilde natuurlijke speelruimte, de buitenkant een stedelijk sportveld en de drempel tussen de twee bekend als "het lint" is een speels golvend speellandschap met alle traditionele speeltoestellen. Deze diversiteit aan speeltypen gerangschikt als een open speellandschap, creëert een rijke en dynamische wereld die kinderen eindeloze mogelijkheden biedt om te spelen en de ruimte te herinterpreteren en opnieuw te verbeelden. In tegenstelling tot de vele monofunctionele speeltuinen met standaarduitrusting die tegenwoordig overal bestaan.

Het kindcentrum O3maakt dagelijks gebruik van de openbare ruimte als schoolplein en de groene ruimtes als buitenlokalen. De centrale natuurlijke speeltuin is een ruimte waar kinderen vrij zijn om hun eigen speelruimtes te bouwen en te vernietigen van natuurlijke materialen en snelgroeiende planten zoals wilg en riet.

Bomen werden geselecteerd op basis van hun duurzaamheid en klimvermogen, een kleine holte houdt regenwater vast wanneer het nat is en kan worden overgestoken via stapstenen, terwijl het ook fungeert als een duurzaam drainagesysteem (SUDS). Het brengen van zo'n natuurlijk speellandschap in het hart van de wijk vergroot het dagelijkse contact van kinderen met de natuur, een belangrijke factor voor een gezonde jeugd en een ervaring die in veel stadswijken ontbreekt.

De drempel tussen het stedelijke en het natuurlijke staat bekend als The Ribbon, het is een golvend speellandschap waar kinderen op een boeiende en uitnodigende manier tussen de twee werelden kunnen navigeren. Het Lint kan via de klimmuur worden beklommen, via de tunnels worden doorgekropen, via de glijbanen worden gegleden, de rand heeft een stalen coping voor schaatsen en scooting. Het dient als een zittend element aan de rand van de zandbak of een toeschouwersstand voor degenen die naar de sportvelden kijken en nog veel meer.

De externe ruimte daarentegen is een formeel vierkant met harde oppervlakken voor sport en gestructureerde spellen. Hier definiëren lijnenpatronen sportvelden zoals voetbal en basketbal en creëren ze ook een abstract patroon, een speelse matrix die grenzen kan stellen voor nieuwe spellen. Een klein paviljoen slaat speeltoestellen op die elke middag kunnen worden geleend door lokale kinderen en sportuitrusting voor dagelijkse begeleiding door lokale sportcoaches georganiseerd door de Richard Krajicek Foundation.

Nu is het een unieke ontmoetingsplek voor zowel jongeren als ouderen geworden!

'Deze Playground heeft alles wat een recreatieplek moet hebben. Een voorbeeld voor de toekomst en hopelijk voor heel veel andere wijken in Nederland', aldus Krajicek.

De Krajicek Foundation motiveert jeugd in stadswijken om regelmatig te bewegen en daarmee een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Op Krajicek Playgrounds bieden zij jongeren een sociaal veilige plek in de buurt waar zij gratis kunnen sporten en spelen. De basisbegeleiding (9 uur per week) wordt verzorgd door buurtsportcoaches.